Most éppen van igazolásom a hosszú lógásra: egy hét homokozás a tengerparton egy 15 hónapossal, arab országban ugyanúgy nem használ a borblogírásnak, mint bármilyen más ok miatt előforduló absztinencia, de nagyon-nagyon kellemes volt. És ami a fura, hogy egyáltalán nem jutott eszembe bort inni, pedig a szállodában azért lehetett volna, és máskor, más arab országokban ilyenkor már tört a csihari rendesen. Úgy látszik, igazam lesz, és Ketteske a család vega és ritkán alkoholizáló ágára fog ütni, mert Egyeskével ekkora hassal nem lehetett elég nagy és elég véres húsokat elém rakni ahhoz, hogy jól lakjak, ma pedig apám medvehagymával töltött dagadótekercsét is meggyaláztam azzal, hogy szétturkáltam.
Azért biztos, ami biztos, most van előttem egy pohár, és bár nem Turán van benne, most arról fogok mesélni.
Ez az a szőlőfajta, amit festőszőlőnek nemesítettek egy csomó regényes nevű fajta keresztezésével, (a Bikavér 8-at (= Teinturier x Kadarka) és a Gárdonyi Gézát (= Medoc noir x Csaba Gyöngye) keresztezte 1964-ben Csizmazia D. László és Bereznai László Egerben, ha valaki kíváncsi. Esküszöm, egyszer rámegyek a Bikavér első 7 hibridjére… ) aztán valaki úgy találta, hogy a bor önmagában is fogyasztható. Ezt én egész eddig vitattam, mert sokáig csak olyan tömény dolgokba futottam bele, amik számomra már élvezhetetlenek voltak: az hagyján, hogy színre majdnem feketék, hiszen ez a dolguk, de túl illatos, túl tanninos és túl (glicerin)édeskés borok voltak. Mintha véletlenül mustsűrítmény került volna a palackba, bár abból azért a hígabb fajta. Aztán jött Luka Enikő és kipróbálta, mit csinál ez a fajta Sopronban: a hűvösség (és Luka Enikő) pedig belepakolták mindazt az eleganciát, amitől szerintem az egész a helyére került. Maradt a rózsaillat – amiről nekem folyton Bulgária jut eszembe, ami nem feltétlen a kifinomultság szinonimája -, de lettek savak, sötét fűszeresség, a robosztus testnek lettek hajlatai… szóval szép lett, jól iható és rejtelmes, hogy ne lehessen megunni.
Mondjuk nekem van egy mániám, miszerint Luka Enikő minden borának virágillata van, mert Luka Enikőnek virágillata van, de ez más lapra tartozik, a Turán tényleg rózsaillatú.
Nem kifejezetten olcsó (6000 Ft a Bortársaságnál), de szerintem a Turánnal ismerkedést csak ezzel érdemes kezdeni, hogy aztán szeretni is tudja az ember.
Megtört az átok
2011 február 6. | Szerző: T.Nokedli
Oldal ajánlása emailben
X