Ha mégis bort adunk egy borbubusnak…
2010 december 8. | Szerző: T.Nokedli |
A poszt közkívánatra született. A közkívánatot köszönöm A.-nak :)
Ha mégis mindenáron bort veszünk ajándékba, néhány dologra nagyon figyeljünk oda. Alapdolgok következnek laikusoknak – a gyakorlottabb alkeszek ezt a posztot ugorják át és izguljanak, mert hamarosan jön a Mit igyunk a fa alatt II.!
Első számú szabály: borboltba kell menni! Ha valaki nem ért a borhoz, ne bízza magát a sarki CBA eladólányaira, bármilyen kedvesek is legyenek. Ilyen helyeken nemcsak a szakértelemmel lehet baj, hanem a tárolással is. Egy borboltban biztosan tudnak segíteni, bármilyen árkategóriát is mondunk – bár van egy harcedzett borboltos ismerősöm, akitől tanácsot kértek és a célszemélyt így írták le: “piros kabátot hord és a fiúkat szereti”. Na attól azért zavarba jött.
Kettes számú szabály: nem kell feltétlenül eltapsolni az örökségünket, de ha fehérborra 1500-nál és vörösborra 2000 forintnál kevesebbet akarunk költeni, akkor azokat nagyon megbízható helyen szerezzük be és lehetőleg úgy, hogy mi már kóstoltuk őket. Ennél olcsóbban ajándéknak is beillő bort nehéz készíteni (bár nem lehetetlen.)
Négyes számú szabály: ha már megvettük, ne hagyjuk éjszakára az autóban! Ha megfagy a bor, azzal simán tönkretehetjük (ugyanez igaz nyáron is, csak akkor hősokkot kaphat a napon, magyarul felforraljuk.)
A tuti: ha nem számít, mennyit költünk rá, de biztosra kell menni, akkor maradjuk a nagy aszúknál, (pl. Szepsy, Oremus, Disznókő és 5-6 puttony) vagy a francia pezsgőnél, azaz a champagne-oknál. Ezek több tízezres (kb. 10.000-50.000 Ft) ajándékok, de nem lehet velük mellényúlni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
nem értem… mi a baj a bock cab sauv-val??!!
vinitor: az égvilágon semmi, hibátlan bor. Csak arra céloztam, hogy ha szeretnéd, hogy emlékezzenek az ajándékodra vagy hogy a borról te juss eszébe annak, akinek adtad, akkor válassz olyasmit, amiből kevesebb készült.