Borlezárás otthon

2010 október 12. | Szerző: |

1. Saját dugó
Jobb, mint a semmi, mert legalább nem veszi át a bor mellette lakó székelykáposzta és az alálöttyent tej szagát, de minél kevesebbet hagytunk az üvegben,annál több levegő van fölötte, ami oxidálni tudja. Ha több, mint a fele elfogyott első nekifutásra, akkor 2-3 napnál (persze ez borfajtától is függ) nem érdemes tovább tartogatni. Fáradékonyság szempontjából olyan, mintha nem is dugtuk volna be.

2. Vákuumdugó
Ez az az általában szürke gumi dugó középen egy kis pöcökkel, amit a hozzá való célszerszámmal kell pumpálni, amíg el nem kezd kattogni. Jobb, mint a sima dugó, de pár nap után hajlamos elereszteni magát, úgyhogy érdemes néha rápillantani és utánapumpálni, de egy hétnél – 10 napnál tovább ezzel sem érdemes tartogatni az elnyílásra hajlamosabb borokat. Vannak olyan vájtorrú MW-k, akik szerint túl is lehet vele pumpálni  a borokat, azaz a vákuummal mi is összetörhetjük a bort, de én ilyet még nem vettem észre. (Persze az is egy verzió, hogy olyan profi vagyok, hogy még sosem toltam túl, bár ez lehet a kevésbé valószínű.)

3. Elgázosítás
Zamatzár viszonylag új dolog itthon, én is nemrég kaptam. Illetve nem én kaptam, hanem a műsorunknak küldte a forgalmazó, én meg persze azonnal ráraboltam. Egy jó nagy és guszta hajlakkosflakont kell elképzelni, amihez vékony kis cső tartozik és érzésre olyan könnyű, mintha üres lenne. Felbontás után a saját dugó alá kell belőle fújni egy meghatározott mennyiséget, és hipp-hopp, oxigénben dús levegő helyett máris egy tisztított gázkeverékpárna ül rá a borra, ami így “megáll a fejlődésben.” A forgalmazók szerint akár évekig el lehet így tartogatni egy-egy kibontott üveget – ez mondjuk költői túlzásnak hangzik, de a kamrámban szomorkodó ötnapos malbec tényleg ugyanolyan mint volt.  Eddig ez tűnik a legprofibb megoldásnak, bár ha meg kéne vennem, abból az 5 rugóból inkább még egy bort választanék.

4. Enomatic
Na, ha egyszer rámdől a lottóötös, veszek egy ilyen szexi hűtőt. Egyszerre négy nyitott palack fér bele, amiket folyamatosan gázzal tartósít a kütyű és fél vagy egész decinként adagol belőle. (Itt meg lehet csodálni és ki is lehet próbálni.) Persze tartok tőle, hogy hajlamos lennék minden pelekázóról indított fejesugrás után sikítva meneküléssel előadott tisztábatétel után (mármint nem én ugrom a fejest és nem én menekülök sikítva. Ebben a játékban én szoktam lenni a Rém A Tiszta Pelenkával.) odasomfordálni és megjutalmazni magam fél deci finomsággal, aminek viszont nem lenne jó vége.

Ja, a pezsgő és a kiskanál pedig csak urban legend.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!